Vakantie in de Vogezen 

Natuur, rust en ruimte

 Fietsvakantie in de Vogezen en Haute-Saône.

De Haute-Saône, gelegen in het zuidelijk deel van de Champagnestreek en Vogezen, is een geweldige bestemming voor fietsliefhebbers. Over de talloze rustige weggetjes geniet u vrij van al het moois wat deze streek te bieden heeft. Een dagje, een weekend of een week heerlijk fietsen op uw eigen ritme door de prachtige landschappen van de Haute-Saône.

Glooiende wegen, rustige landweggetjes en bossen met mooie vergezichten nodigen uit om op je fiets te stappen. Deze omgeving is geschikt voor geoefende fietsers, mountainbikers en E-bikers.

Fietsvakantie in de Vogezen en Haute-Saône

De hoge toppen, glooiende heuvels, de ruimte, de groene velden, bossen, bronnen, beekjes en meren maken de Vogezen een ideale regio voor recreatieve en sportieve fietstochten.

Op slechts 400 km van Maastricht kun je in de Vogezen fietsen op ieder niveau, variërend van relatief vlakke fietsroutes tot zwaardere sportieve fietstochten.

De Vogezen staan bij de meeste fietsers te boek als pittig maar zijn er ook genoeg mogelijkheden voor de recreatieve fietser.

De zwaardere fietsroutes liggen in het oostelijke deel van de Vogezen, rond de toppen van de "Ballons", door het grotere hoogteverschil.

In het westen van het departement en in de grotere dalen zijn ook voor de recreatieve fietser erg mooie fietstochten te maken. Over het algemeen is het op de kleine wegen in de Vogezen niet heel druk.

Daarnaast zijn de Vogezen ook een ideaal gebied voor de mountainbike.

De wandelpaden zijn in deze streek ook opengesteld voor fietsers.


Lage Vogezen

Het landschap van het departement Vosges is te verdelen in de lage en de hoge Vogezen, dit is grofweg ten westen en ten oosten van Epinal. In de westelijk delen van de Vogezen is het hoogteverschil een stuk kleiner, maar zijn het aantal bezienswaardigheden op cultuur en culinair gebied zeker zo groot als in de hoge Vogezen. Door het landschap is er hier vanuit het verleden meer veeteelt en dus ook wat minder bos dan in het oosten. Het landschap bestaat hier uit velden met  hagen,  bosjes, beken en riviertjes. Een door veel mensen onterecht ondergewaardeerd deel van het departement.


Voies Vertes

Er zijn in de Vogezen een aantal fietspaden voor recreanten aangelegd met weinig hoogteverschil. Deze fietsroutes zijn door nagenoeg iedere recreatieve fietser te fietsen. Deze "groene fietspaden" staan te boek als "Voies Vertes".


Voies vertes langs kanalen van de Vogezen

Er lopen een aantal kanalen door de lage Vogezen, deze werden vroeger gebruikt om hout te vervoeren, maar nu is er voornamelijk pleziervaart.Er lopen in de Vogezen twee van deze fietsroutes:

Meer informatie over deze Voie Vert:

Een goede site met meerdere fietsroutes in de Haute Saône.


Mille Etangs / Duizend meren gebied

Dit gebied dat helemaal in het zuiden ligt (in de Haute-Saône) kenmerkt zich door veel kleine weggetjes, mooie intieme dalen en een enorm afwisselend landschap en "1000 meren". Hier is amper verkeer en het asfalt is over het algemeen goed onderhouden. Een erg mooi fietsgebied binnen de Vogezen.


Fietsroutes / wielertochten

 Wielerwedstrijden / tochten in de Vogezen

'Les Trois Ballons', start in Servance, via de col des Chevrères (914m), le Ballon d’Alsace (1200m), le Hunsdruck (748m), Grand Ballon (1325m), les cols d’Oderen (884m), des Croix (678M) en eindigt in het 100 meren gebied in Raddon-et Chapendu.