Vakantie in de Vogezen 

Natuur, rust en ruimte

Visvakantie in de Vogezen en de Haute Saône.

De Lage Vogezen en Haute Saône in Frankrijk zijn een uitstekende bestemming voor een visvakantie.

Het is rustige streek met veel water en ander natuurschoon dus ook een mooie streek voor een visvakantie met het hele gezin.

Met zijn rivieren zoals de Saône en Coney, meren zoals het Lac de Bouzey, lac de la Comtesse, L’Etang Neuf en het Lac de Morimond en kanalen zoals Canal de L’Est is de omgeving een paradijs voor de hengelsporters.  In de rivier de Saone komen zeldzame rivieraaltjes voor. Ook zwemmen er na de versmelting van Coney en Saône flinke meervallen en black bass. Je kunt er vliegvissen op o.a. forel en vlagzalm en met de match- of feederhengel vissen op kopvoorn en Barbeel.

Visvakantie in de Vogezen, Haute Saone

Veelgebruikt aas: kersen in het seizoen, droog stokbrood met een beetje brie of “la vache qui rit”, maden, pieren, mottelarven, granen met name mais, brooddeeg, kaas etc. Ook vissen met levende aasvis is toegestaan.

Visvergunningen (carte de pêche) kan men kopen via het internet of in lokale winkels en VVV’s. In ons dorp is een vergunning te koop bij de superette “Carrefour”. Er zijn vergunningen voor één dag, één week of het hele jaar te koop.

 Ons vakantiehuis in Monthureux sûr Saône ligt met zijn tuin direct aan de Saône. Wij onderhouden de oever van de rivier over een afstand van meer dan 100 meter gelegen in het door ons aangelegde parkje. In het parkje bevindt zich een arboretum waarin (bijna) alle bestaande soorten paardekastanje zijn aangeplant.  In de rivier treffen we diverse typen water aan. Een waterval maakt het verblijf in onze tuin tot een genot door het rustgevende geluid van het vallende water. Onder de waterval is sprake van vlot stromend water, terwijl boven de waterval het water heel erg rustig stroomt. Hierdoor is de vispopulatie aan beide zijden van de waterval verschillend, hoewel vrijwel alle soorten in beide

trajecten voorkomen komen boven de waterval soorten als zeelt en brasem, bliek, karper, giebel en snoekbaars veel meer voor.

Onder de waterval vinden we meer barbeel, meun, elrits, gestippelde alver, riviergrondel en bescheiden aantallen beekforel en regenboogforel. In beide trajecten veel voorkomende soorten zijn snoek, baars, gewone alver, pos, blankvoorn en rietvoorn.

Het vissen in de beken in de omgeving is meestal met de vergunning toegestaan. Met name de forel en de vlagzalm worden in de beken bevist. In de bergmeren van de Vogezen als het Lac de Gerardmer en Longemer worden enorme snoeken, snoekbaarzen evenals grote forel gevangen. Ook zijn er meren op korte afstand met een mooie bezetting van grote karper.

De beste tijd om in onze tuin en parkje forel te vangen is vanaf de opening van het “forelseizoen” in maart  tot half juni. tussen half september en begin maart mag er niet gericht op salmoniden gevist worden. Het gesloten seizoen voor het gericht vissen op snoek, snoekbaars en baars loopt van eind januari tot 1 mei.

Het huis ligt niet ver van de rivier de Coney en het Canal de L’Est. De rivier heeft een vergelijkbaar visbestand als de Saône. Het kanaal heeft met name een mooi bestand snoekbaars en baars en als bijzonderheid dat in het kanaal geen gesloten tijd is voor baars. In het dorpje Selles (op 4 km) liggen de rivier en het kanaal vlak naast elkaar. Op korte afstand en heel goed te benaderen vindt men daar ook diverse watertypen. Van ondiepe stroomversnellingen tot meters diep water waar de snoek zich goed thuis voelt. In de stroomversnellingen zwemmen grote aantallen flinke barbeel, die op zonnige dagen goed te zien zijn. Bijzonder is bovendien dat de stroomversnellingen op hete zomerdagen een geliefd verblijf zijn voor gasten met kinderen, die naar hartenlust dammen bouwen. De barbelen komen altijd af op gescharrel in het water en het bewegen van stenen. Daardoor worden allerlei onder de stenen levende dieren opgejaagd en vormen een gemakkelijke prooi voor de met name de barbelen, die dan goed te vangen zijn met diezelfde onder de stenen levende beestjes. In het kanaal kan men op z’n nederlands vissen op witvis met de vaste stok. In Selles passeert het kanaal via een unieke, handbediende draaibrug. Deze wordt met name in de zomer frequent gebruikt. Het bekijken van de zich in het zweet werkende jongelingen is een attractie op zich. Dit alles is te beleven binnen een afstand van enkele honderden meters. Ook voor mensen die wat minder ter been zijn.
Een eindje verder vloeien de Coney, de Saône en het kanaal samen in het dorpje Corre. Het ‘drie water punt’ is gemakkelijk te bereiken via de weg of via de parkeerplaats van de jachthaven. In de jachthaven is bovendien een leuk restaurantje met terras. Het viswater aldaar is het startpunt van het voorkomen van de Europese meerval, die meer dan 2 m lang kan worden. Ook snoekbaars wordt in dit water veelvuldig gevangen. Verder vangt men er alle eerder in dit stuk genoemde soorten.