Vakantie in de Vogezen 

Natuur, rust en ruimte


Wandelvakantie in de Vogezen en Haute-Saône.

De departementen Vogezen en Haute Saône gelegen in het gebergte van de Vogezen in noordoosten van Frankrijk zijn het ideale wandelgebied voor alle leeftijden in alle jaargetijden.

De ongerepte natuur, uitgestrekte bossen en de vele bronnen, beekjes en meren zorgen voor een steeds wissend panorama tijdens de wandeltocht.

Het is een gebied met weinig massatoerisme.

Wandelvakantie in de Vogezen en Haute-Saône

Over de talloze rustige weggetjes geniet je van al het moois wat deze streek te bieden heeft. Glooiende wegen, rustige landweggetjes, uitgestrekte bossen met mooie vergezichten, kabbelende riviertjes  afgewisseld met valleitjes, waarin kleine dorpjes met slechts een tiental of honderdtal inwoners. Een gebied van weilanden, omgeven door uitgestrekte loofbossen en overal spiegelende meertjes, beekjes en riviertjes. Een heuvelachtig en gevarieerd landschap steeds weer verrassend. Het is die afwisseling die de Vogezen tot een uniek wandelgebied maken.

Wandelvakantie in de Vogezen en Haute-Saône

De Club Vosgien heeft in deze prachtige omgeving ruim 4000 kilometer aan wandelpaden, varierend in lengte tussen de vijf en de dertig kilometer, uitgezet en gemarkeerd. Allemaal lussen en rondwandelingen die je kunt koppelen en combineren met als gemeenschappelijk kenmerk;  rust en vrij genieten van de natuur.

In het voorjaar en in de zomer kun je o.a. hele velden met orchideeën zien.

Het prachtige moerasachtig gebied van de Mille Etangs is ontstaan in de laatste ijstijd, toen de terugtrekkende gletschers honderden grotere en kleinere meertjes achterlieten.

Het landschap van de Vogezen is min of meer te verdelen in twee delen. De scheidslijn ligt rond Epinal in het midden van het Departement de Vogezen. Ten westen van Epinal, in de lage Vogezen, is het hoogteverschil minder en bestaat het landschap uit bossen, dorpjes en weiden. Dit ouderwetse cultuurlandschap is zeer geschikt voor mooie wandeltochten zonder al te veel hoogteverschil.

Ten oosten van Epinal zijn de hoogteverschillen duidelijk groter en voelt de omgeving meer Alpine aan. In en rondom de verschillende dalen zijn de uitzichten erg mooi en vanaf de hoogste pieken (Ballons) kunt u bij helder weer de Alpen zien liggen (maar daarvoor het Rijndal). In dit gebied zijn tientallen erg mooie dalen en pieken met fantastische wandelmogelijkheden. Er zijn een aantal routes boven op de Ballons die relatief vlak zijn, maar er zijn er ook verschillende die verder het dal in lopen met meer hoogteverschil.