Vakantie in de Vogezen 

Natuur, rust en ruimte

Wellness, spa, kuuroorden en thermen in de Vogezen en Haute Saone.

 

De streek is bekend om zijn natuurlijke bronnen, kuuroorden en mineraalwater zoals Contrexéville en Vittel. De kuuroorden van de Vogezen kenden hun bloeitijd in de Belle Epoque. In die tijd kwam de Europese aristocratie er profiteren van de berglucht en het heilzame water. Vittel en Contrexéville zetten de kuurtraditie voort in de vorm van traditionele kuren, wellness-arrangementen en spacentra. Zowel topsporters als stedelingen op zoek naar rust en weldaad vinden in deze kuuroorden passende behandelingen. Beide steden hoeven hun vakkennis allang niet meer te bewijzen. Épinal ligt aan de Moezel. Niet al te ver van de rivier van de meest beboste stad van Frankrijk ontspringen in de bergen van de Vogezen bronnen die door kuurcentra geëxploiteerd worden. In Bains-les-Bains, Plombières-les-Bains, Luxeuil-les-Bains en Bourbonne-les-Bains is water een bron van wellness. Elke kuurstad heeft zijn eigen specialiteit.

Contrexéville

Het kuuroord van Contrexéville in de Vogezen is trots op zijn architectuur en biedt wandelaars  charmante plaatsen die gekenmerkt worden door de romantiek uit de afgelopen eeuwen. Van de blauwe zuilengalerijen van de Thermen tot de gouden iconen van de orthodoxe kapel. Met een hedendaagse architectuur en felle kleuren: is het ‘Place des Fontaines’  tegenwoordig de Hoofdstad van Smaak en Afslanken.

Vittel Spa en Kuurpark

Er zijn namen die in een flits klinken naar zuiver water, frisse lucht en levenslust. Vittel is zo’n naam, Kuurstad van internationale bekendheid die niet gewacht heeft op de komst van de media om horden mensen te trekken. Belle époque-sfeer en historisch erfgoed geven aan Vittel een onweerstaanbare charme. Casino’s, golfbanen… niets ontbreekt. En wat het geneeskrachtige water betreft, dat inspireert steeds vaker tot gezonde en wellness-activiteiten. Welzijn en welbehagen, dat is het credo van Vittel Spa: je rilt van plezier in de nordic ruimte met ijsfontein, een compleet andere sfeer in de oriëntaalse hammam, om vervolgens te verdwijnen in de bruisende jacuzzi’s op groene patio’s. Een mild voorproefje op de verkwikkende wandeling in het Kuurpark.

La Voge les Bains
1 Avenu du Dr Mathieu
Bains-les-Bains


Het warmwaterbronnen-kuurcentrum van Bains les Bains bevindt zich in een schitterend en goed onderhouden park, met bomen, bloemen en vijvers. In het kuurcentrum zien wij dat oude mozaïeken in perfecte harmonie accorderen met moderne constructies van glas en staal. Het kuurcentrum biedt vele behandelingen, afhankelijk van wat u nodig heeft en medisch geïndiceerd wordt. In het traditionele kuurprogramma van 3 weken (= 18 kuurdagen), zitten 4 - 6 behandelingen met warm bronwater, per dag. Het water van de bronnen in Bains les Bains is zeer warm (33 - 53°C) en zeer rijk aan mineralen, waaronder sodium, sulfaten en silicium. De kuren worden door de arts voorgeschreven bij de behandeling van hart- en vaatziektes, de ziekte van Raynaud, Angina Pectoris, hoge bloeddruk, en dergelijke, maar zij zijn ook zeer heilzaam bij reumatische aandoeningen en botziektes, arthrose, arthritis, reuma en andere pijnlijke botontstekingen. Voor mensen die geen gelegenheid of tijd hebben om een volledige traditionele kuur te volgen, bestaan er ook minikuren. Er zijn minikuren van één dag ("ontdek de warmwaterbronnen") waarin diverse kuurbehandelingen zijn samengevat en mini-kuren van 6-12 dagen. Minikuren worden op maat samengesteld ter behandeling van bijvoorbeeld rugpijn, de ziekte van Raynaud, arthrose, arthritis, fibromyalgie of andere botaandoeningen. Minikuren worden in het algemeen niet door het ziekenfonds vergoed. Dan zijn er ook nog de SPA-formules: Liberté, Découverte, Cœur des Vosges, Sérenité, Délices of Premium, die een dagdeel beslaan en gedeeltelijk bronnenkuur en gedeeltelijk schoonheidsbehandeling zijn. In het Warmwaterbronnen-kuurcentrum is een Beauty-instituut gevestigd dat ook aromatherapieën verzorgt onder leiding van professionele therapeuten en schoonheidsspecialistes. Het kuurcentrum is geopend van maandag tot en met zaterdag, ook op de feestdagen. Zondag is het kuurcentrum gesloten.

Plombieres-les-Bains
2/4 Avenu des Etats-Unis
7 Place Du Bain Romain
03 29 30 07 14


Het natuurlijke warme bronwater van Plombières staat bekend om de heilzame werking. Een ideale plek om bij te tanken. Moeilijk om de aantrekkingskracht van de bubbelbaden, warme betegelde zalen en de watermassagebaden van het Romeinse  Badhuis  te weerstaan. Een plek met een opmerkelijke architectuur. 

Luxeuil-les-Bains

De geschiedenis van Luxeuil staat in het teken van de thermen, die al bezocht werden door de Kelten, en vervolgens door de Romeinen. Zijn warme, spuitende bronnen waren destijds al populair. Het kuuroord, prachtig gebouw van roze zandsteen uit de Vogezen, dateert uit de 17de eeuw en is beschermd als Historisch Monument. De wateren van Luxeuil, rijk aan spoorelementen, worden voorgeschreven voor flebologie, gynecologie en reumatologie. Men komt hier ook voor een wellness of ontspanningskuur, rugpijn en mechanische compressietherapie.


Kuren en wellness in Bourbonne-les-Bains

De geneeskrachtige werking van deze warmwaterbronnen was al populair in de tijd van de  Galliërs en Romeinen die het beschouwden als een cadeau van de goden. Tegenwoordig is Bourbonne-les-Bains nog steeds bekend om zijn heilzame bronnen. Het kalkrijke water bevat magnesium, natrium en sporenelementen en de samenstelling heeft sterke overeenkomsten met het menselijk bloedserum. De warmte helpt bijvoorbeeld uitstekend tegen reuma en het hoge kalkgehalte van het water helpt bij artrose, osteoporose en zelfs botbreuken! Ook mensen met chronische klachten aan de luchtwegen kunnen hier terecht voor een kuur. Er zijn – afhankelijk van je wensen – kuurpakketten van een middagje tot enkele weken. In 1998 heeft wetenschappelijk onderzoek door de Universiteit van Nancy aangetoond dat het warme bronwater de levenskwaliteit verbetert, pijnklachten verlicht en botvorming bevordert. Voor de modderbehandelingen wordt klei uit de omgeving vermengd met het warme bronwater. In 2014 wordt een preventiecentrum geopend. Een dagje doorbrengen in een kuuroord kan ook en gelukkig hoef je geen gezondheidsklachten te hebben om Val Vital te bezoeken. Stoombad, sauna, hamam, hydromassage maar ook pakkingen en andere lichaams- en gelaatsbehandelingen; het kan hier allemaal.